Bam Track optimaliseert materieelbeheer

Els Put

BAM Track, onderdeel van de BAM Groep, staat in voor het bouwen, onderhouden en herstellen van spoorwegen in België. BAM Track gebruikt hiervoor allerlei en vaak duur materieel dat ze huren van de centrale materieeldienst van de BAM Groep, BAM Mat.

De uitdaging

Omdat er van elk soort materieel vaak slechts 1 stuk aanwezig is, zocht Bam Track een oplossing voor het beheer ervan.
 • De werknemers werken vaak in het weekend, ’s nachts en tijdens het bouwverlof. Dan is er niemand op de materieeldienst om verplaatsingen te registreren. Vaak moest men rondbellen om te weten wie welk gereedschap had meegenomen.
 • Veiligheid is een heel belangrijk item bij de spoorwegen. Na de werken mag er absoluut geen materieel op het spoor blijven liggen.
 • Omdat er enkel gewerkt mag worden met gekeurd materieel zochten ze een oplossing om dit makkelijk op te volgen: wat moet wanneer gekeurd worden. Dit is vooral belangrijk voor hijswerktuigen die 3-maandelijks gekeurd moeten worden.
 • Tot slot hebben ze veel last van diefstal.

De oplossing

De experts van Suivo hebben volgende materieellijst uitgerust met het Suivo-Viloc systeem:
  • 8 spoorkranen
  • 16 bestelwagens
  • 16 containers met materieel
  • 1 centraal magazijn
  • 300 gereedschappen
Inzicht waar al het materieel zich bevindt
Alle werfleiders krijgen dagelijks een rapport dat een overzicht geeft van al het materieel op hun werf. Daarnaast kan men via de smartphone de locatie van het materieel raadplegen. Zo kan er veel efficiënter gewerkt worden: het materieel is snel op de juiste plek en men hoeft niet per se op de werf te zijn of rond te bellen om te weten welk gereedschap waar ligt.
Veiligheid gegarandeerd
De controle van achtergebleven materieel op het spoor is nu veel makkelijker. De werfleider controleert dit in de Viloc software op het einde van elke werkdag en kan zo met een gerust hart afsluiten.
Eenvoudige berekening van de huurprijs
Op het einde van de maand maakt de centrale materieeldienst BAM Mat de verhuurfactuur op. Hiervoor gebruiken ze het Viloc rapport dat een overzicht geeft van het aantal uren dat elk stuk materieel aanwezig is geweest op elke werf. Complexe berekeningen en discussies zijn hierdoor verleden tijd.

De toekomst

In een volgende stap wil BAM Track de samenwerking met Suivo uitbreiden door het volledige keuringsproces te registreren. Daarnaast willen ze de draaiuren van de spoorkranen opvolgen om het onderhoud beter te kunnen inplannen en zo de uitval te beperken.

No comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *