Digitaal Fleet Management

Elke Kraemer

Logistieke bedrijfsprocessen verlopen meer en meer elektronisch, dus digitaal. Werken met papier staat anno 2017 gelijk aan inefficiënt werken. Logisch dus, dat je als moderne fleet & logistiek manager ‘up-to-date’ wil blijven. We hebben even op een rijtje gezet hoe een digitaal Fleet Management Systeem er kan uitzien:

GPS (live) Tracking

Via een live tracking overzicht zie je in real time wie zich waar bevindt. Telematica biedt verschillende overzichten en functionaliteiten, afhankelijk van wat je juist wil zien en hoe gedetailleerd je de informatie nodig hebt.
 • In één oogopslag een accurate kijk op heel je vloot: vrachtwagens, trailers, heftrucks,…
 • Optimale planning: pas je planning de dag zelf nog aan én spoor voor een dringende opdracht snel de juiste medewerker op

Online toegang tot Tachodata

Door real time koppeling van een telematica systeem met je tachografen zie je de bestuurdersgegevens. Voordeel is dat je chauffeurs niet naar kantoor dienen te komen voor het uitlezen van deze data. Andere voordelen:
 • Zicht op de actuele bestuurder én zijn status, rij- en rusttijden,..
 • Meer opdrachten aan de chauffeurs dispatchen
 • Vereenvoudiging van de archivering van voertuigdata en gegevens van de bestuurderskaart

Digitale CAN-bus

Als vrachtwagens deel uitmaken van je vloot, dan hebben brandstofverbruik en de levensduur van je vloot een grote invloed op de rentabiliteit van je onderneming. Telematica systemen bieden een goed inzicht in het gebruik van je rollend materiaal dankzij een koppeling met de CAN-bus. Zo kan je alle voertuiggegevens tot in detail monitoren:
 • brandstofverbruik
 • optrekken en remmen (toerental)
 • motorbelasting
 • stationair draaien inclusief brandstofverbruik
 • PTO gebruik
 • enz.
Op die manier weet je hoe je chauffeurs op elk item scoren en waar je op moet letten. En ook in aandacht brengen bij de nacalculatie en marge analyse.

Electronic throttle control (ETC) 

Naast het coachen van je chauffeurs kan je kiezen voor de directe aanpak: een intelligent systeem dat ecologisch rijgedrag ‘afdwingt’ door tijdens het gas geven een herinterpretatie van de boordcomputer te activeren. Zo’n ‘Electronic Throttle Control” systeem stuurt actief bij en helpt op deze manier de vrachtwagenchauffeur economischer te rijden. Het meet de snelheid van het voertuig, het rijgedrag van de chauffeur en brengt deze data in samenhang met de data van de CAN-Bus.

e-CMR of digitale vrachtbrief

Doordat de e-CMR volledig digitaal is, spaar je tijd én werk uit. De papieren vrachtbrief brengt extra kosten met zich mee: in het werkproces bij het laden en lossen, in de administratie bij het maken en archiveren en in de back-office bij facturatie van vervoersbedrijf naar afzender.
Maar de e-CMR is meer dan een gewone papieren vrachtbrief. Hij bestaat uit drie ‘lagen’:
 • De basislaag is de digitale uitwerking van de papieren vrachtbrief.
 • De tweede laag is een uitwerking van de vrachtbrief naar het vervoersscenario. Daarin ondersteunen we retaildistributie, bloementransport, containertransport en mestexport.
 • De derde laag is de klantspecifieke laag. In deze laag configureren we de setup voor individuele bedrijven.

Slaapmonitoring-systeem

Sommige telematica systemenen bieden ook een tool voor slaapmonitoring aan. Deze zijn ontworpen om vroegtijdig te herkennen of een chauffeur nog aandachtig en wakker is.  Het systeem meet het aantal microcorrecties die een chauffeur tijdens het sturen maakt. Wanneer er gedurende een bepaalde tijd geen correcties geregistreerd worden, volgt eerst een visuele waarschuwing. Reageert de chauffeur niet, dan volgt een auditief signaal.

No comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *