Hoe maak je jouw chauffeurs bewust van hun rijgedrag?

Elke Kraemer

Iedereen wint bij veilig wegverkeer, zowel jouw chauffeurs als de andere weggebruikers. Toch laat ons rijgedrag soms nog te wensen over. Vaak gaat het om handelingen waarvan we het effect op de verkeersveiligheid onderschatten.

Zelfs handenvrij bellen leidt je af

Het is niet toegestaan om te bellen wanneer je achter het stuur zit, tenzij je handenvrij belt. Maar recent onderzoek van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid heeft aangetoond dat ook dan de impact op het rijgedrag bijzonder groot is. Al telefonerend hebben we minder aandacht voor andere weggebruikers, voor verkeersborden en – situaties, voor het respecteren van de wettelijk toegelaten maximumsnelheid. Kortom, bellen leidt af. Jouw chauffeurs bellen bij voorkeur wanneer ze niet achter het stuur zitten. Je doet er dan ook goed aan om hen zelf niet te contacteren wanneer je weet dat ze aan het rijden zijn.

Wie gehaast is, verliest altijd

Het is een misvatting te geloven dat je als chauffeur tijd wint door het gaspedaal dieper in te drukken. Je brengt jezelf en andere weggebruikers in gevaar. Bovendien wordt de kans op een ongeval veel groter bij roekeloos rijgedrag. Snelrijders halen nauwelijks een voordeel: wie 130 km/u rijdt, wint in een uur tijd maar 5 minuten op wie aan de wettelijk toegestane snelheid van 120 km/u rijdt. Haastige chauffeurs lijken zich te weinig bewust van die verwaarloosbare tijdwinst.

Alles begint bij het respecteren van rij- en rusttijden

Wie continu onderweg is, heeft weleens het gevoel dat stilstaan tijdverlies is. Niets is minder waar. Zelfs de meest ervaren chauffeur heeft op geregelde tijdstippen een rustpauze nodig. Om de benen te strekken, een frisse neus te halen en wat zuurstof door het hoofd te laten waaien. Daarna is de aandacht opnieuw scherp, wat de kans op ongevallen vermindert en de verkeersveiligheid vergroot. Dring er daarom bij jouw chauffeurs op aan de wettelijk opgelegde rij- en rusttijden te respecteren.
Ter info: een vrachtwagenchauffeur mag maximaal 4,5 uur rijden zonder onderbreking. Daarna moet hij een pauze nemen van minstens 45 minuten of een rustperiode starten van minimaal één uur.
Er bestaan toepassingen die een gedetailleerd beeld geven van het rijgedrag door het meten en visualiseren van o.a. acceleratie en snelheid. Deze tools helpen je inzicht te krijgen in het rijgedrag van je chauffeurs, waardoor je weet bij wie en waar verbetering mogelijk is.

 

Tip: met een digitale tachograaf download je voertuigdata vanop afstand

 

Het is verplicht om voertuigdata en gegevens van de bestuurderskaart te archiveren. Daarnaast is het handig om andere specifieke bestuurdersgegevens in real time te kunnen uitlezen en overzichtelijk te kunnen bewaren. Zo weet je achteraf welke chauffeur wanneer reed, hoeveel rustpauzes hij inlaste en zo meer.
Kom meer te weten over de digitale tachograaf
Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Related Posts

Ecologisch rijden

No comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *