Routeplanning en digitaal rittenblad: eerste stappen richting complete digitalisering

Elke Kraemer
Routeplanning

De grote succesvolle webshops veranderden de verwachtingen van klanten. Dankzij moderne technologische toepassingen die je stap-voor-stap kan invoeren, zorg je ervoor dat ook de huidige veeleisende klanten tevreden zijn. Bovenaan het programma: routeplanning en digitale rittenbladen.

Tussen bestelling en levering ligt steeds minder tijd. Onder invloed van spelers als Coolblue en Bol.com is iedereen gewoon geraakt aan de belofte ‘voor middernacht besteld, morgen in huis’.
Klanten verwachten niet alleen een snelle levering, ze willen ook meer dan ooit continu op de hoogte zijn van de status van hun bestelling. Ze willen tijdig geïnformeerd worden over de geplande levertijd en via e-mail of sms verwittigd worden als er toch een onvoorziene vertraging is.
Tegelijk is het belang van de klantenervaring toegenomen. De momenten waarop je – bijvoorbeeld bij levering – in contact staat met de klant, moeten de nodige aandacht krijgen. Het is de chauffeur – mogelijks van een onderaannemer – die op dat vlak moet zorgen voor een uitstekende service-ervaring.
Wie nog op basis van papier werkt, kan klanten niet de gewenste service bieden. De totale klantentevredenheid – snelle levering, transparantie informatie en uitstekende contacten – hangt immers nauw samen met het inzetten van technologische oplossingen.

Stap voor stap naar de ideale wereld

Om die uitstekende klantenervaring te realiseren, kan je all the way gaan en voor elk aspect van jouw onderneming de meest vooruitstrevende technologie kiezen. Je kan je Transport Management System (TMS) aanvullen met geoptimaliseerde rittenplanning, geconnecteerde GPS-tracking met een mobiel toestel in de vrachtwagen en bijbehorende tools voor grondige analyse en real time monitoring. Zo krijg je volledige controle over álle activiteiten van het bedrijf.
Lijkt de ideale wereld nog ver weg? Een transportonderneming of logistieke speler kan die ook stap voor stap bereiken en optimalisatie en digitalisering beetje bij beetje ingang doen vinden. Op die manier zorg je er bovendien ook voor dat je de backofficemedewerkers en chauffeurs meeneemt in jouw toekomstvisie, terwijl quick wins snel voor relevante en meetbare resultaten zorgen die belangrijke bedrijfskosten reduceren en de winstmarge van de onderneming verhogen.
Twee voorbeelden van dergelijke quick wins zijn routeoptimalisatie en digitale rittenbladen.

Geoptimaliseerde Routeplanning: 10 tot 15 procent minder gereden kilometers

Transportondernemingen die (fijnmazige) distributie aanbieden aan hun klanten moeten elke dag opnieuw vele laad- en losplaatsen plannen. Optimalisering van die planning wordt vandaag – ‘voor middernacht besteld, morgen in huis’ – belangrijker dan ooit.
De optimalisering van de routes houdt rekening met de complexiteit van de operaties:
 • Het totaal aantal stops over de gehele organisatie
 • De openingsuren van de klant (voormiddag, namiddag, sluitingsdagen…)
 • Het aantal voertuigen en hun laadvermogen
 • De gewenste leveringstijden van de klant
 • De uurroosters van het personeel
 • De verlofdagen van het personeel
 • De loonkost (normale loon en de kost verbonden aan overuren)
 • Files (gebaseerd op historische filedata)
Een geoptimaliseerde routeplanning houdt met al deze factoren rekening en biedt belangrijke voordelen:
 • Vrachtwagens leggen minder kilometers af.
 • De voorgestelde routes zijn die met de laagste kost per kilometer.
 • Je kan meer leveringen inplannen en dus extra inkomsten genereren.
De ervaring leert dat de optimalisering van de routeplanning dankzij de inzet van nieuwe technologie het aantal kilometers van elke vrachtwagen met 10 tot 15 procent kan verminderen. Elke dag opnieuw.

Digitaal rittenblad op GPS-navigatie: minder tijd, minder fouten

Het resultaat van de geoptimaliseerde rittenplanning is een digitaal rittenblad per route voor de chauffeurs. Dat digitaal rittenblad (dat je kan printen als je liever op papier blijft werken) kan rechtstreeks verstuurd worden naar het GPS-navigatiesysteem (gekoppeld aan een trackingsysteem) van de chauffeurs.
De meerwaarde van deze verdere digitalisering is duidelijk: het leveringsproces is helder en transparant voor alle partijen.
 • Chauffeurs accepteren via de GPS-navigatie de transportopdrachten ‘over the air’ (via de SIM-kaart in de black-box)
 • Het navigatiesysteem brengt de chauffeur via de meest optimale route naar zijn volgende stop.
 • Klanten kunnen online live, afgeschermd via een login, hun order volgen.
 • Bij levering ondertekent de klant digitaal op het navigatietoestel zodat onmiddellijk de gegevens doorgestuurd worden en de facturatie in gang wordt gezet.
Je wint niet alleen tijd, maar vermijdt ook fouten bij de overdracht van informatie tussen verschillende partijen.

Project met overzichtelijke kosten

Voor wie is een dergelijke digitalisering van de rittenoptimalisatie gekoppeld aan een digitaal rittenblad interessant? Een vuistregel zegt dat dergelijk project een meerwaarde is voor ondernemingen met een 10-tal voertuigen met elk een 10-tal stops per dag, of 5 voertuigen met 15 stops.
Enkele voorbeelden van klanten die de twee systemen in combinatie gebruiken:
 • Vadesco Logistics (Fijnmazige distributiebedrijf): 65 voertuigen en 20 stops per dag
 • Feneke (Producent bouwmaterieel): 9 voertuigen en 10-15 stops per dag
Een dergelijke (gedeeltelijke) digitalisering betekent voor ondernemingen van elke grootte een financiële meerwaarde. Maar niet alleen dat: moderne technologie helpt ook om flexibel in te spelen op iedere transportvraag, laat jouw onderneming toe om transparant en open te zijn tegenover klanten, en verbetert de kwaliteit van elke contact dat je met hen hebt.
Het resultaat is duidelijk: de kosten dalen terwijl de klantentevredenheid stijgt.

No comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *